M r GreenHet is een fabeltje dat bull terriers agressief of gevaarlijk zouden zijn. Toch denken nog steeds veel mensen dat dit het geval is. Ze hebben als het ware een vooringenomen angst voor bull terriers. Maar is dit terecht? Zijn bull terriers gevaarlijk en agressief?

Jaren terug was ik aan het wandelen door het bos. Ik liet mijn terrier rondrennen, zonder hem aan de lijn te houden. In het bos lopen niet veel mensen en ik raap altijd de poep op in de zakjes die standaard aan mijn riem hangen. Er kwam op dat moment een fietser langs. De fietser zag mijn hond, terwijl mijn hond lekker in een plas aan het spelen was en niets in de gaten had. De fietser riep naar mij “Hou je hond aan de lijn”, en er volgde vervolgens een hoop verwijten, vloeken en scheldwoorden. Hij zei zelfs dat we niet met mijn hond in het bos mochten lopen en wanneer hij dat nog eens zou zien, hij mijn hond zou doodschieten.

Ik schrok erg van deze reactie. Het is moeilijk om te beschrijven wat er op dat moment door je hoofd gaat. Sowieso grote verontwaardiging, maar ook angst voor het plotselinge agressieve gedrag van de fietser. Het is een openbaar bos waar het wel degelijk toegestaan is om met je hond niet-aangelijnd rond te lopen. Bovendien bevond mijn hond zich niet eens op het fietspad, maar ernaast. Ik deed dus niets fout en was me van geen kwaad bewust.

Het werd mij duidelijk dat de fietser blijkbaar schrok van de hond. Wellicht dat de fietser mijn hond te laat had opgemerkt. Toen de fietser de hond wel opmerkte, schrok hij wellicht van het ras. Mijn hond is echter geslaagd voor een karaktertest. Het is een ontzettend lief beest wat nooit een vlieg kwaad zou doen of heeft gedaan. De fietser, tezamen met veel andere mensen, hebben een bepaald stereotype beeld van een bulterriër. Dat het een agressieve en gevaarlijke hond is. Veel eigenaren zullen het met mij eens zijn dat dit totaal niet het geval is. Door dit stereotype worden deze honden vaak vermeden en hebben mensen een vooringenomen angst voor deze honden.

Het opvallende is dat dit dus niet andersom is. Bull Terriers zijn niet bang voor mensen en ook niet agressief naar mensen of andere dieren toe. Daar staat juist tegenover dat bull terriers er juist om bekend staan heel lief te zijn naar mensen.

Wat is het echte probleem bij honden?

mr greenVeel eigenaren van honden die ‘agressief’ zijn in de ogen van andere mensen, vragen zich regelmatig dit af. Mensen zijn bij voorbaat gewelddadig en agressief. Kijk maar in de geschiedenis van de mensheid. In oorlogen en holocausten moorden we elkaar af. We zouden in dat geval bang moeten zijn voor andere mensen en niet bij voorbaat voor dieren.

Hoe dan ook: er is een gezegd in Duitsland, wat zegt (vertaald uit het Duits): Elke hond heeft tanden, maar degene aan het andere einde van de lijn is verantwoordelijk voor de juiste training. En zo is het ook. Honden zijn uitermate geschikte beesten om bij een goede training fantastische huisdieren te worden die erg goed luisteren. Dit is de